arrow_orange Created with Sketch.

Predávate cez realitnú kanceláriu? Ako zistiť, či ide o reálneho kupca alebo nastrčeného realitkou?

Hoci pán Jozef nie je reálna postava, príbeh je mimoriadne reálny. Každý deň sa ľudia stávajú obeťami podvodov s predajom nehnuteľností. Nastrčený kupec, často brigádnik, slúži na to, aby si realitná kancelária predaj nehnuteľnosti zaistila výhradne pre seba a tak zaviazala ruky predávajúcemu. Ako to robia?

Pán Jozef predáva nehnuteľnosť cez realitnú kanceláriu

Pán Jozef sa rozhodol predať svoju nehnuteľnosť, no chcel by mať celú starosť, čo najrýchlejšie z krku. Rozhodol sa preto zveriť predaj realitným kanceláriám. Nemožné sa stalo skutočnosť a o pár dní mu zavolal realitný maklér, že má kupujúceho. 

„Dobrý deň, klient videl váš inzerát. Ten dom sa mu naozaj páči. Chcel by som si ho ihneď zarezervovať.“ Pán Jozef, ktorý predaj zveril realitným kanceláriám len pred pár dňami sa však zamyslel. Je možné, že na trhu s toľkou konkurenciou mám práve ja takéto šťastie?

A tak odpovedal: „Nechcel by si dom najskôr osobne pozrieť?“ Po chvíli ticha sa z opačného konca telefónu ozve: „ Samozrejme. Mohli by sme sa dohodnúť na osobnom stretnutí?“

To pána Jozefa upokojí, pretože kebyže je záujemca podvodník nepríde predsa osobne. Dohodli sa teda na obhliadke domu. 

Stačí len podpísať rezervačnú zmluvu

Prišiel deň D, keď pán Jozef nedočkavo otvoril dvere budúcemu majiteľovi nehnuteľnosti a maklérovi. 

Uvidel pomerne mladého, no zato veľmi sympatického muža. Maklér ich sprevádzal pri prehliadke jednotlivých miestností a kupec bol skutočne nadšený. Až tak, že svojou radosťou nakazil aj pána Jozefa.

„Mohli by sme podpísať rezervačnú zmluvu? Dám vám hneď aj zálohu. Nechcem, aby mi tento úžasný dom niekto vyfúkol,“ spýtal sa na konci prehliadky kupec. Pán Jozef nadšený z toho, že kupec pristúpil na pomerne vysokú sumu za dom a dá mu rovno zálohu, podpíše s realitkou a záujemcom bez podrobného prečítania rezervačnú zmluvu.

Kupec odstupuje od zmluvy, no pán Jozef nemôže

O dva týždne neskôr si pán Jozef kontroluje mail. Kupec odstúpil od zmluvy. Pán Jozef tomu nerozumie a volá zmätene realitnému maklérovi cez ktorého bola rezervačná zmluva pripravená.

„Veľmi sa vám ospravedlňujeme, toto sa občas stáva. Keďže ste podpísali rezervačnú zmluvu s exkluzívnym obmedzením predaja, ste zmluvou stále viazaný a máme výhradné právo predávať vašu nehnuteľnosť. Nemusíte sa báť, všetko zariadime.“

Pánovi Jozefovi nakoniec zostala len exkluzívna zmluva a hlava v smútku. Ziskuchtivý realitný maklér nakoniec aj predal jeho nehnuteľnosť, keďže takto odstránil konkurenciu avšak výrazne pod cenu.

Ako nenaletieť podvodníkom

 Ako teda zistíte, či ide o reálnu exkluzívnu rezervačnú zmluvu alebo podvod?

  1.     Rezervačná zmluva by sa nemala uzatvárať na dlhšie ako 2 mesiace
  2.     Ak zmluva obsahuje rôzne exkluzívne obmedzenia predaja ak záujemca od zmluvy odstúpi, túto zmluvu nepodpisuje
  3.     Skontrolujte si, či zmluva obsahuje: cenu nehnuteľnosti, dĺžku jej trvania a výšku provízie, ktorá ide realitnej kancelárii za poskytovanie služieb

Ak sa chcete vyhnúť takýmto problémom s podvodnými realitnými maklérmi a nepredať nehnuteľnosť pod cenu, ponúkame vám riešenie vášho problému prostredníctvom súkromnej inzercie.